top of page
VOORTGANG

Uiteraard staat de schaaksport net zo min stil als welke andere sport ook. Misschien zit de schaaksport zelfs wel het meest in de lift. Met behulp van computers die ook op schaakgebied steeds sterker worden kun je meer varianten uitrekenen. Zetten die vroeger twijfelachtig waren kun je definitief als goed of fout bestempelen. De computers hebben gewoon meer mogelijkheden en daar maken grootmeesters dankbaar gebruik van.

 

Maar ook op lokaal gebied is er veel bereikt.

Het feit dat al tien van de twaalf scholen minimaal één keer hebben meegedaan, de twaalfde plaats in de tweede ronde van het regionaal kampioenschap, wat tevens de voorronde is voor het NK, de samenwerking met HSG, 

 

In 2007 hebben we ook éénmalig subsidie gekregen van de gemeente. Hiervan is een demonstratiebord gekocht en elke school kreeg een cd-rom met het stappenplan, helaas lijken alle scholen die cd-rom kwijt te zijn en er is dus niets mee gebeurd.

 

Verder is er contact gezocht met HSG (het Hilversums Schaakgenootschap), om elkaar te helpen bij de toernooien, zo hebben beiden een extra ervaren vrijwilliger.

 

Dan nog alle positieve aandacht van lokale en regionale media, de ouders en leerkrachten, dan wel schooldirecteuren. Het schaken leeft bij de mensen, ook bij de volwassenen, dat merk je aan alles.

 

Uiteraard zou dit alles niet mogelijk zijn zonder het enthousiasme van de kinderen. Sommige ouders zijn stomverbaasd wanneer ze horen dat hun kinderen schaken. Wat dat betreft zou het goed zijn wanneer in elk huishouden een schaakbord aanwezig is.

Harry Jekkers schreef een fraai lied over schaken, hoe hij dat van zijn moeder leerde, maar dat zijn moeder de regels niet precies kende en dat hij van vrienden op school leerde hoe het echt moest. Vele jaren later wanneer zijn moeder in het tehuis zit haalt hij met haar die herinnering op, hij verteld zijn moeder wat er verkeerd ging waarna zijn moeder stil werd. Iedereen die wel eens geschaakt heeft heeft hier herinneringen aan, en meestal zijn die positief.

bottom of page