top of page
GESCHIEDENIS

BIJ TOEVAL ONTSTAAN.

 

In de periode 2001-2003 gaf ik schaakles in de naschoolse opvang. Om redenen dat kinderen kwamen omdat ze niets leukers konden kiezen of dat ze moesten van hun ouders  werd het er niet leuker op.

Schaken moet je

zelf willen leren, als je moet dan gaat het plezier er al snel vanaf.

Ik bedacht me toen dat ik met de lessen op 1 school ook maar 1 school bereikte, ik wilde alle scholen in mijn gemeente enthousiasmeren, dus een toernooi tussen scholen onderling leek mij de oplossing.

Toen bedacht ik me dat ik als kind aan een schoolschaaktoernooi had deelgenomen, daar heb ik toen ook het herdersmat geleerd, en ik besloot contact te zoeken met de schaakbond.

 

Zo kwam ik erachter dat er echt een enorme organisatie achter de regionale en landelijke schaaktoernooien zit. Binnen de Stichts-Gooise-Schaakbond wordt dat al ruim 10 jaar georgagniseerd door Ton Schillemans.

 

HET BEGIN

 

Het eerste jaar deden enkel de scholen uit Kortenhoef mee met acht teams, maar ik was niet tevreden, ik wilde groter. Derhalve heb ik een jaar later (2004) ook de scholen uit Loosdrecht, Ankeveen en Nederhorst den Berg uitgenodigd. Nederhorst was meteen in 2005 al enthousiast, maar het zou tot 2008 duren voor Loosdrecht zich met één van de vier scholen meldde. In 2011 waren er twee Loosdrechtse scholen, De Sterrenwachter en OBS de Linde. In 2016 deed OBS de Linde niet mee, maar de Terpstraschool uit Loosdrecht meldde zich plots voor het eerst aan. Ook de Joseph Lokinschool uit Ankeveen deed voor het eerst mee. Hoewel al 9 scholen deel hebben genomen aan dit jaarlijkse toernooi zijn er nooit meer dan zeven scholen tegelijkertijd aanwezig geweest, wat jammer is.

 

De eerste jaren was De Regenboog uit Kortenhoef de sterkste, en het grappige is dat ze ook in Hilversum meededen en daar ook kampioen werden. Inmiddels is er via overleg besloten dat de Wijdemeren haar eigen toernooi heeft en de scholen uit de Wijdemeren niet meer uitgenodigd worden. Naast de Regenboog wonnen ook de Sterrenwachter uit Loosdrecht, De Curtevenneschool en de Sint Antoniusschool uit Kortenhoef al eens de beker. De Warinschool uit Nederhorst den Berg was de school die de wisselbeker drie keer op rij wist te winnen en deze mocht houden. Dat vond ik niet zo erg, want voor een wisselbeker was hij eigenlijk te klein, maarja, je begint met weinig financieën, zoiets moet groeien en daarom hebben we nu ook een behoorlijk grote wisselbeker.

 

Inmiddels vinden jaarlijks zo'n 80-100 kinderen de weg naar het schoolschaaktoernooi. Soms komen er scholen bij waar ze ineens heel blij zijn dat ze kunnen schaken, soms vallen er ook scholen af omdat ze bijvoorbeeld geen talentjes hebben of omdat er geen interesse is.

 

Zeker in deze tijd dat er op de Ipads en mobiele telefoons flink gegamed kan worden is schaken wellicht een oubollige sport, aan de andere kant kun je ook op internet veel schaaksites vinden, waarvan dit er één is.

 

HOOGTEPUNTEN

 

De beste prestatie op regionaal niveau is in 2012 geleverd door de Warinschool uit Nederhorst den Berg. Zij werden twaalfde in de tweede ronde.

Het zou overigens tot 2009 duren voor er een niet uit Kortenhoef komende school zou doorstoten naar de finale. Dit was de Jozefschool uit Nederhorst den Berg.

 

In 2016 werd de Sint Antoniusschool uit Kortenhoef gedeeld eerste in de eerste ronde, maar door in de tweede ronde niet goed te kijken wat de tegenstander deed, te snel zetten en te vaak proberen het Herdersmat te geven werden zij uiteindelijk slechts 18e in de tweede ronde.

 

VRIJWILLIGERS

 

In de loop der jaren heb ik in Johan verburg een vaste en zeer trouwe vrijwilliger gevonden, en door het samenwerkingsverband met HSG Hilversum heb ik ook in Gabri van de Schootbrugge een trouwe vrijwilliger. 

 

Andere vrijwilligers waren Herman van Eekeren, die het niet kon laten om de kinderen voor te zeggen of foute zetten terug te zetten, maar hij is al dik in de 90, dus het is hem vergeven, Dick de Winter, bekend van het radioprogramma Sesjun en Nick Vollebregts Jazzcafé, helaas niet meer onder ons, net als Henk Passenier, en tot slot Theo Kleinwoud en Sieg Boeschoten die een keer insprongen toen de nood aan de man was. Ook Petra Rakké met wie ik samen schaakles gaf aan de kinderen van OBS de Linde te Loosdrecht heeft enkele malen assistentie verleend.

 

Elk jaar probeer ik een andere wethouder of burgemeester te krijgen die het toernooi opent, en elk heeft zijn eigen ervaringen met schaken en weet daar wel wat over te vertellen. Heel soms tref je iemand die geen moer van schaken afweet, maar ook dan komt het best in orde.

 

Elk jaar komen er weer nieuwe kinderen bij, maar toch kom ik ook nog kinderen tegen die inmiddels volwassen zijn en die mee hebben gedaan en mij er nog op aanspreken. Zo merk je dat al je inspanningen niet vergeefs zijn geweest en dat de kinderen je niet snel vergeten. Elk jaar komt er ook weer een stukje geschiedenis bij.

 

Wilt u meer weten over dit jaarlijkse toernooi?

Kijk eens op de website van de lokale krant, www.Wijdemeren.com, en toets als zoekwoord Schoolschaak in, dan vind u diverse persberichten en uitslagen.

 

KAMPIOENEN

2005: Regenboog Kortenhoef
2006: Regenboog Kortenhoef
2007: St. Antonius Kortenhoef
2008: Curtevenneschool Kortenhoef
2009: Curtevenneschool Kortenhoef
2010: Sterrenwachter Loosdrecht
2011: Sterrenwachter Loosdrecht
2012: Warinschool Nederhorst den Berg
2013: Warinschool Nederhorst den Berg
2014: Warinschool Nederhorst den Berg, mag wisselbekerhouden
2015: St. Antonius Kortenhoef

2016: Warinschool Nederhorst den Berg

2017: Warinschool Nederhorst den Berg

2018: Curtevenneschool Kortenhoef
2019: Curtevenneschool Kortenhoef
2020: Door de coronapandemie was het toernooi helaas niet mogelijk.

bottom of page