top of page
ALGEMEEN
VOOR DE OUDERS/LEERKRACHTEN

UW KIND IS BIJ MIJ IN VEILIGE HANDEN.

 

Ik geef les binnen scholen waar er altijd wel onderwijzers rondlopen, en uiteraard kan ik een verklaring omtrent het gedrag 

overleggen. Ik besef me terdege met een kwetsbare doelgroep te maken te hebben.

Toch heeft u zelf ook verantwoordelijkheden. De kinderen zullen af en toe huiswerk moeten maken, en ik verwacht van de kinderen dat zij zich netjes en beleefd gedragen. Wanneer ik een uur lang voor politieagent moet spelen, dan beschouw ik dat als zonde van de moeite en tijd. U dient uw kind dus goed duidelijk te maken dat het geen speelkwartier is maar een serieuze cursus. En uiteraard is het dan ook zonde van uw geld. Ik wil de kinderen met liefde iets leren, maar dan moeten ze zelf ook willen.

EVEN VOORSTELLEN

BESTE KINDEREN:

Ik ben Schaakmeester Pat(rick) en ik leerde thuis schaken toen ik 6 was. Een jaar later wist thuis niemand meer van mij te winnen en ze vonden het niet leuk meer om tegen mij te schaken. Bijna tien jaar later hoorde ik pas voor het eerst dat er ook schaakverenigingen waren, en ik ben in 1986 in Huizen gaan schaken. Daar kwamen toen ongeveer 80 mensen bijna elke donderdagavond hun potje spelen. De sfeer was heel gezellig en ik had ook met de meeste mensen een goed en warm contact.

In 1987 ben ik zelf kinderen les gaan geven. Dat heb ik toen een aantal jaren gedaan, maar steeds weer verhuizen in verband met werk en studie waren redenen om het toen niet door te zetten. Kort nadat ik in Ankeveen kwam wonen in 1999 heb ik echter de draad (op verzoek) weer opgepakt.

 

In 2011 heb ik mijn diploma voor schaaktrainer 1 behaald, en in 2014 die voor schaaktrainer 2.

Ik geef schaakles in scholen, doorgaans na de les en heb al de nodige kinderen opgeleid voor de diploma's, en de meeste kinderen zijn ook erg enthousiast en kijken  vaak al de hele week naar het schaken uit. Zelf kijk ik ook altijd uit naar mijn vaste schaakavond.

 

Naast les geven schaak ik zelf uiteraard ook.

Van 1986 tot 1989 in Huizen.

Van 1989 tot 1990 in Laren.

Van 1990 tot 1991 in Eemnes.

Van 1991 tot 1992 in Bussum.

Van 1992 tot 1994 in Huizen.

Van 1994 tot 1995 in Utrecht.

Van 1995 tot 1999 in de Hilversumse Meent.

Van 1999 tot 2009 in Kortenhoef.

Van 2009 tot heden in Laren.

Vanaf 2016 schaak ik voor HSG in Hilversum.

 

Verhuizingen en studie waren doorgaans de reden om van club te wisselen. Maar doordat ik bij zoveel clubs heb gespeeld, en ook regelmatig toernooien bezoek ken ik heel veel schakers, vooral uit het Gooi.

SCHAAKLESSEN

HALLO KINDEREN

 

Velen van jullie kennen mij wellicht al, daar ik assisteer bij het Hilversums schoolschaaktoernooi en zelf altijd het schoolschaaktoernooi voor de Wijdemeren organiseer. Ik ben schaaktrainer 2e graads en geef kinderen les in de eerste drie stappen van het Stappenplan van de koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). Gedurende het schooljaar krijgen de kinderen wekelijks les, behalve in de vakanties, en onder het genot van een pakje drinken en een lekkere koek gaan zij daarna zelf schaken. We spelen in competitie-verband en er vallen bekers en medailles te winnen. De lessen bestaan gewoonlijk uit ongeveer 10 minuutjes les, soms laat ik een partij zien, en uiteraard leg ik de dingen uit het lesboek uit. Daarna gaan jullie 20 minuutjes in het boek werken, waarna er geschaakt gaat worden. Soms spelen we ook bingoschaak, muntjesschaak of doorgeefschaak. 

 

Het belangrijkste om goed schaken te leren is het zelf veel doen, en de opgaven in de boeken goed maken, als dat goed gaat dan kunnen jullie aan het eind van het jaar examen doen en een echt schaakdiploma halen.

 

Gewoonlijk werk ik met de volgende boeken: Opstapje 1 en 2 (voor de jongste kinderen die nog moeite hebben met lezen), stap 1, 2 en 3. Daarnaast zijn er ook de mogelijkheden om door te gaan in Stap 1 +, 1 extra, 2+, 2 extra, 2 vooruitdenken, 3 +, 3 extra, 3 vooruitdenken.

Ik neem regelmatig even de boeken mee naar huis om ze na te kijken en te kijken of jullie de opgaven goed snappen.

 

Van jou verwacht ik niets meer of minder dan dat je je normaal gedraagt, luistert wanneer ik wat aan het uitleggen ben, niet gaat rennen, geen tikkertje doen en alles wat niet met schaken te maken heeft thuis te laten. Schaken is een leuke maar ook een serieuze denksport en wanneer jij kliert kun je het verpesten voor veel andere kinderen. Denk dus wel goed na of je echt op schaken wilt, en doe het niet omdat je moet van je mama of papa. En mocht je thuis geen schaakbord hebben, vraag dan of je ouders er eentje kopen.

SIMULTAAN

Tot in 2016 gaf ik jaarlijks een simultaan bij de Loosdrechtse feestweek, maar door dat de belangstelling met de jaren terug liep heeft de organisatie besloten daarmee te stoppen. Wilt u dat ik bij u simultaan kom geven? Neem eens contact op.

DIPLOMAS
bottom of page